Haridustehnoloogia

Haridustehnoloogia on pedagooglise uurimis- ja arendustegevuste valdkond, mille aluseks on õppimise, õpetamise ja tehnoloogia vaheliste seoste ning uute õpikeskkondade terviklik käsitlemine. See on loov ja innovaatiline amet, kelle lõpeanu osaleb tugevates erialavõrgustikes. Haridustehnoloogitöö ei piirdu ainult koolis töötamisega.  Infoteadust ei tohiks segi ajada info teooriaga. Teabe teooria on uuritav, millist tüüpi side me kasutame nagu näiteks verbaalne, signaaliülekanne, kodeerimine jt. Infoteaduses käsitletakse kõiki teabe elutsükliga seotud protsesse ja tehnikaid.

6. oktoobril esines külalisena Haridustehnoloogia keskuse vanemteadur Mart Laanpere, kes andis ülevaate haridustehnoloogia akadeemilise suuna tegemistest. Algatuseks rääkis ta IKT haridusest, mida on tehtud aastatel 1997-2006. Toomas Hendrik Ilves ja Eesti haridusminister Jaak Aaviksoo alatasid projekti nimega Tiigrihüpe. Tegu oli väga kalli projektiga, mille ligikaudne maksumus oli 38 miljonit dollarit. Eesti riik aitas sellele kaasa 15 miljoniga, muu aga tuli saada eraisikutelt või ettevõtetelt.

Üks projekti tähtsamaid eesmärki oli kogu Eesti koolide ühendamine internetti. Mille tulemusena rajati igasse kooli arvutiklass ning lõpetati UUCP-tehnoloogia kasutamine. 1990. aastate keskpaigani leidus koolides veel 8-bitiseid arvuteid operatisoonisüsteemidega CP/M.

2013. aastal läbi viidud Euroopa Komisjoni uuringust selgub, et kuigi üle Euroopa püüeldakse digipöörde poole haridusasutustes, siiski alates 2006. aastast pole edusammud rahuldavad olnud. Uuringus selgus, et liiga vähe on digitaalselt hästi varustatud koole, keskmiselt vaid üks neljast 9-aastastest ja pooled 16-aastatest õpivad digitehnoloogiliselt hästi varustatud koolides.

Oleme Eestina tuntud kui e-riik, kuigi meie koolides IKT ja hariduse sümbioos ei ole kõige paremal järjel. Võrreldes Euroopa Liidu keskmisega on Eesti õpetajate arvuti kasutamise oskus alla selle. Need aga kes seda teha oskavad ei võta sellet maksimumi. Koolides näeb arvuted kas õpetajate lauapeal või arutiklassides, 2009 läbi viidud sülearvuti projekt on tänaseks kokku varisenud.

Allikad:

http://www.tlu.ee/et/Digitehnoloogiate-instituut/Haridustehnoloogia

https://et.wikipedia.org/wiki/Tiigrih%C3%BCpe

http://www.ise.ee/telemaatika98/kogumik98/arvuti_kasutamine.htm

https://ec.europa.eu/digital-single-market/news/survey-schools-ict-education

https://en.wikipedia.org/wiki/Information_science

Leave a comment